– Ruokalistoja tai reseptejä en osaa ennalta juuri kertoa, sillä teen ruokaa aina sillä hetkellä tuoreista raaka-aineista, Riitta Pihamaa kertoo.
Ja tiedoksi vain, että ryhmävaraukset kesäksi ovat jo lähes täynnä, joten nopea pitää olla, jos vielä haluaa ruokailun tilata. Muutenhan tilalle kyllä pääsee ostoksille ja nauttimaan kahvilan antimista, kunhan ovet aukeavat toukokuussa.
Tärkeintä on saada koko kesäksi tuoretuotetta niin Kalkkisten myymälään kuin Heinolan Heilaan ja muutamaan muuhun paikkaan, joissa Pihamaan vihanneksia myydään. Tukkuun niitä ei mene ollenkaan.
Rakkaudella kasvatettu tomaatti, joka "maistuu mummolan seinällä kasvaneelta", on hyvä esimerkki vihanneksista, joita kuulemma pitää olla tarjolla tilamyymälään tuleville asiakkaille, vaikka niiden kasvattaminen ei aina kannattavaa olisikaan.
Samasta syystä Pihamaan tilamyymälässä on taas kesällä tarjolla omien vihannesten, marjojen, viinien ja muiden jalosteiden lisäksi paljon muiden tuottajien herkkuja kuten leipiä, juustoja, jauhoja, makkaroita ja monenlaisia säilykkeitä. Kesäasukkaat asioivat mieluummin yhdessä paikassa kuin yrittävät metsästää tuotteita monesta paikasta, Janne tietää kokemuksesta.
Uskon häntä, sillä odotan taas innolla puodin aukeamista ja sesongin mukaisia makuelämyksiä. Kunhan kevät muuttuu kesäksi, haen varmasti täydennystä omaan ruokapöytääni. Lehtikaali himottaa jo nyt ja tietenkin perunat ja mansikat.
Kuvasatoni on tällä kertaa huono, enpä onnistunut aprillipäivän ankeassa valossa. Ei Pihamaalla silti näin ikävältä näyttänyt, vaikka vielä pihassa kuin pihassa onkin harmaata ja loskaista.