Punaisenruskea kangasrousku on yksi yleisimmin tunnetuista rouskuista. Kiinteä sieni antaa usein paljon satoa pieneltä alueelta, joten se on kiitollinen kerättävä. Kuluneena kesänä lajia kasvoi mäntykankaalla niin paljon ja pitkän aikaa, etten loppukaudesta enää viitsinyt kerätä. Muuten en kyllä hyljeksi sientä yhtään.
Kangasrouskun maku on varsin kirpeä eikä miellytä kaikkia. Mutta etenkin pienistä sienistä saa ihanaa etikkasäilykettä, jossa ominaismaku ei haittaa yhtään. Toki tämä rousku on myös esikäsiteltävä eli keitettävä ensin, jotta maitiaisnesteen kirpeys häviää.
Olen pitkään ollut sitä mieltä, ettei kangasrouskua voi käyttää muuten kuin etikkasäilykkeenä tai sienisalaatissa muiden rouskujen seassa. Meillä syödään tosi paljon sienisalaattia ympäri vuoden, joten menekkiä on.
Minulla on ollut jo vuosia tapana pakastaa myös "suolasienet" ja ripotella muovipusseihin vain sen verran suolaa, minkä salaatti tarvitsee. Joskus joudun hieman liottamaan sieniä mutta en ollenkaan samalla tavalla kuin vanhaan tapaan lasipurkkeihin painon alle tönkkösuolattuja sieniä.
Sienen värityksestä voi löytää vaaleanruskeata, harmaata ja punertavaa. Paras tuntomerkki on kuitenkin vahva kookoksen tuoksu. Ja tietenkin rouskusta pitää tulla maitiaisnestettä.
Kangaspalsamirousku kuuluu niihin lajeihin, joita ei tarvitse esikäsitellä, joten kuljin löytöpäivänä nenä maassa ja sain kasaan yhden paistoksen verran. Aika mainio maku, jossa kookokseen viittaava tuoksukin vilahtaa.