Maisemaa Kalkkisista, Iisakkilan kartanon rakennuksia. |
Tuulten kannalta tonttimme sijaitsee tosi hyvällä paikalla etelärinteessä. Pohjoisen puhureilta meitä suojaa jyrkkä mäki tien toisella puolella, etelän puolen tuulilta taas tiheä ja korkea kuusimetsä. Mutta silti katselen nyt pihassa vähän tarkemmin, etten seiso pitkään minkään ison puun kaatumareitillä.
Sen lampaan valmistin näin: tein lihaan pieniä viiltoja ja sujautin taskuihin halkaistuja valkosipulinkynsiä, sen jälkeen panin koiven ja juureskuutiot ja halkaistut sipulit vuokaan, kaadoin pohjalle punaviinipullon lopun (n. 2,5 dl), taputtelin pintaan rosmariinia (kasvanut viime kesänä tällä tontilla, pakastettu syksyllä) ja sirottelin pintaan vielä valmistamaani sieni-kasvisliemijauhetta. Peitin komeuden foliolla ja työnsin leivinuuniin muutamaksi tunniksi.
Keräsin myös pikkutien varren katajasta katajanmarjoja tulevia ruokia varten.
Herkkutattikastike kuivatuista tateista valmistui näin: liotin tatteja kuumassa vedessä vajaan tunnin. Silppusin pari salottisipulia pieneksi, haudutin silpun pehmeäksi pienessä määrässä voita. Lisäsin sienet liemineen ja hippusen kesällä kuivaamaani minttua, hauduttelin vartin ja lisäsin kermaa, hauduttelin taas. Lopuksi vielä hieman suolaa ja mustapippuria. Herkkutatin tuoksu ja maku ovat niin vahvoja, että maustamisen kanssa kannattaa olla varovainen!
Ai niin, vielä yksi paikallinen asia: vuokakin on ostettu lähi-K-kaupasta. Höpsähdin joulun alla keräämään merkkejä, joilla sai ostaa Jamie Oliverin astioita puoleen hintaan. Ihan hyvä ostos.
Ylimmäinen kuva näyttää osan Iisakkilan kartanon rakennuksista, jotka kuvasin tieltä eilen lenkilläni. Meidän pikku huvilamme alle kilometrin päässä kartanosta on kuulemma kartanon entinen muonamiehen mökki. Tiheä kuusimetsä eteläpuolellamme kuuluu kartanolle.