maanantai 4. heinäkuuta 2016

Ruusuhilloa ja rikkaruohoja

Olemme koiravahteina, mikä hieman hankaloittaa elämää Kalkkisissa. Tie kulkee läheltä huvilaa, ja koiralle riittää ohi juoksevia houkutuksia kuten kissoja ja fasaaneja, joten en uskalla pitää sitä irrallaan pihalla.

Siispä teen puutarhatöitä toinen käsi hihnassa kiinni.

Ihmeen paljon sitä pystyy näinkin tekemään. Putsasin kasvimaan reunamilta pitkäksi kasvaneita erilaista rikkaruohoja ihan vain repimällä. Viljelylavoja rehevät rikat eivät toistaiseksi haittaa, silmää sitäkin enemmän. Halusin myös jonkilainen väylän marjapensaille.

Löysinpä yhdestä nurkasta muuten perunanvarsiakin! Heittelin keväällä muutaman itäneen perunan paikkaan, jossa viime vuonna yritin kesäkurpitsaa. Olivat siis selvinneet siellä leinikkien ja ohdakkeinen seassa. On minulla ihan "virallisiakin" perunapenkkejä tai paremminkin -säkkejä ja yksi -lava, niissä varret ovat toki rehevämpiä ja toivottavasti kohta myös kukkivat.

Päivän varsinainen satokokeilu liittyy sekin kasviin, jota moni pitää vaarallisena tai ainakin haitallisena, nimittäin kurtturuusuun. Edellinen omistajakin varoitti, että ruusu leviää helposti, mutta olen kyllä pitänyt sen ruohonleikkurilla kurissa.

Pidän ruususta, koska se tuo pihaan pölyttäjiä ja antaa myöhemmin syksyllä hyvän ruusunmarjasadon. Tänään kuitenkin päätin kerätä jo ruusun terälehtiä ja keittää niistä hilloa. Sehän onnistui upeasti Vivi-Ann Sjögrenin keittokirjan Vivi-Annin keittiössä ohjeella.

Hilloon tarvitaan litra ruusun terälehtiä, 3 dl vettä, 1 rkl sitruunankuorta, 5 dl hillosokeria, 1/2-1 sitruunan mehu ja haluttaessa mausteita kuten vaniljatangon.

Ruusun terälehdet ja sitruunankuoret keitetään 5-10 min (mausteiden kanssa), lisätään hillosokeri, keitetään taas 10 min, lisätään sitruunamehu, purkitetaan kuumana puhtaisiin purkkeihin. Aluksi terälehdet näyttävät keitettäessä haalistuvan, mutta sokeri kirkastaa taas värin.

Upea maku, joka sopii esim brie-juuston tai jäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti