lauantai 27. toukokuuta 2017

Pihamaan munkkeja, Lampisen jäätelökioski, Hatanpään savumuikkuja - Kalkkisten kesä on alkanut!

Heti, kun Viini- ja puutarhatila Pihamaa avasi kahvilansa ja kauppansa toukokuun viikonlopuiksi ja pyhiksi, ryntäsimme sinne kahville.

Olen ehtinyt syödä toukokuun aikana kahvin kera kahta erilaista suolaista piirakkaa ja yhden Riitan kuuluisista munkeista. Syömme usein päivän pääaterian vasta myöhään iltapäivällä, joten puolenpäivän kahvit tulevat todella tarpeeseen.

Helatorstaina oli lämmintä ja aikamoinen jono, kun pyöräilyporukka tuli myös kahville. Tänään oli kylmempi ja hiljaisempaa, mutta sekä kahvilassa että kaupassa alkaa olla jo hyvä valikoima kaikenlaista herkkua, mm. elinvoimaisia yrttien taimia.

Erityisesti ilahduin, kun Mari Mannisen ja minun sieniruokakirja Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella oli ilmestynyt kaupan valikoimiin. Vastahan minä viikko pari sitten siitä vihjaisin Pihamaan Jannelle...Ja kesäkuun alusta elokuun loppuun Pihamaa on auki joka päivä.

Lampisen K-market palvelee ympäri vuoden, mutta täksi kesäksi parkkipaikalle on ilmestynyt myös jäätelökioski! Kävin hakemassa kevään ensimmäisen suomalaisen jäätelöni sieltä viime sunnuntaina (Italiassa toki söin gelatoa joka päivä).

Parina aurinkopäivänä olen nähnyt kioskilla jonoakin. Toivotaan, että palvelu löytää käyttäjänsä! Ainakin kaupan puolella on ollut lupaavasti ruuhkaa ja kaikenlaista kesätarjontaa, kuten säkkikaupalla puutarhamultaa ja Hellqvistin puutarhan ihania orvokkeja.

Niin vesistöjen äärellä kuin ollaankin, Kalkkisista tai lähistöltä ei ole aina helppo löytää kalan myyjiä. Nyt näyttää taas lupaavalta, kun kalastaja Hatanpää on avannut myyntipisteen kotinsa yhteydessä Kalkkistentien varressa. Torstaina kävin kysymässä sen verran myöhään, että tarjolla olisi ollut vain savustettua lohta - oletettavasti muualta kuin Päijänteestä kalastettua.

Mutta tänään kävin heti aamupäivällä ja sain ostaa savustuslämpöisiä muikkuja. Kalat olivat todellakin tuoreita, olinhan itsekin eilen illalla nähnyt troolarit liikkeellä Päijänteen Asikkalanselällä. Paras kalaruoka taas pitkään aikaan! Kannattaa tarkkailla kylttejä Sysmään vievän tien ja Kalkkistentien varressa, ne toivon mukaan kertovat kalastajan saaliista läpi kesän.
Kesä on selvästi tullut Kalkkisiin. On etuoikeus saada viettää vapaa-aikaa kylässä, jossa luonnonrauhan lisäksi on tarjolla paljon hyviä palveluita. Mani-Baariinkin aion kesän mittaan ehtiä. Tulkaa muutkin kylään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti