maanantai 4. joulukuuta 2017

Kalenteriluukku 4, punikkitatit

Onko kauniinpaa ilmestystä kuin oranssilakkinen ja valkojalkainen nuori haavanpunikkitatti vihreän ruohon keskellä? Ilahdun joka kerta näystä, sillä samalla tiedän tattikesän alkaneen. Toki tiedän senkin, että hyvin todennäköisesti toukat ovat ehtineet apajille ennen ihmistä.

Mutta ei se mitään, sillä punikkitattien satokausi voi kestää monta kuukautta. Tänä vuonna keräsin ensimmäiset punikkitatit heinäkuun puolivälissä ja viimeisen lokakuun loppupuolella. 

Punikkitatit herättävät joka vuosi keskustelua, ovathan ne herkkutattia voimakkaampia maultaan ja aiheuttavat monelle vatsanväänteitä. Myrkyllisiä ne eivät ole mutta vaativat pitkän kypsennyksen, eivätkä kaikki herkkävatsaiset sittenkään niitä siedä. Ja mikä kauheinta: kauniit punaiset lakit ja vaaleat jalat alkavat mustua heti ensimmäisestä sieniveitsen viillosta. Kuivatut sienilastut ovat nekin lähes mustia.

Me, jotka rakastamme punikkitatteja, keksimme heti monta vastaväitettä. Hyvin kypsennetty sieni säilyy napakkana ja kestää vahvojakin mausteita, minkä vuoksi se sopii loistavasti itämaisiin ruokiin. Eikä ruoassa haittaa tumma värikään, väriähän saa yrteistä ja erivärisistä chileistä ja vaikka paprikoista! Kuivattuna punikkitatit ovat erinomaisia maustesieniä, joista saa makua keittoihin ja muhennoksiin. Suosittelen punikkitattia myös pastakastikkeeseen, taatusti pärjää niin tomaatin kuin juustonkin kanssa.

Punikkitatteja on monta lajia isäntäpuun mukaan, kaikki syötäviä. Meidän pihassamme Pulkkilanharjulla kasvaa eniten heleitä haavanpunikkitatteja, mutta yleisiä koivunpunikkitatteja tulee vastaan yhtä lailla. Koivunpunikkitatin jalka on usein tummanukkainen ja lakki hieman murretumman oranssi.

P. S. Muistathan, mikä on tattien yhteinen tuntomerkki? Lakin alla on pillistö eli itiölava, joka alhaalta päin näyttää muodostuvan pienistä pyöreistä rei'istä. Moni irrottaa turhaan tattien pillistön ennen ruoaksi valmistamista, mutta välttämätöntä se ei ole, jos toukat eivät ole iskeneet. Punikkitatin pillistö on lisäksi usein hyvin kiinteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti