maanantai 16. helmikuuta 2015

Omenat ja marjat purkeissa

Kesän aherrus puutarhassa ilahduttaa myös näin talvella. En ehtinyt perustaa Kalkkisiin viime kesänä vielä kasvimaata, mutta pihan marjapensaista ja hedelmäpuista sain aivan valtavan sadon.

Koko syksyn ja talven olen syönyt viilin päällä aamuisin omenasosetta inkiväärillä maustettuna tai ilman, musta-, valko- ja punaherukkahilloa eri mausteilla, karviais-mustaviinimarjahilloa ja ruusunmarjasosetta. Ruoan kanssa meillä on ollut tarjolla omena- ja karviais-chutneya ja tiukkaa pihlajanmarjahyytelöä, johon keräsin marjat kylän puista. Mehujakin keitin ja kävin puristuttamassa omenatilalla, mutta ne kyllä juotiin kaikki jo ennen joulua.

Yhä edelleen kylmävarastossamme kaupungissa odottaa syömistä aikamoiset purkkirivistöt. Huvilalla on maakellari, mutta sitä en ole vielä testannut, sen verran se on päässyt ränsistymään. Täytyy tutkia kunnostamista sulan maan aikaan.

Marja- ja hedelmäsäilykkeiden raaka-ainetta saamme yli neljästäkymmenestä marjapensaasta, kuudesta omenapuusta, tehokkaasti leviävästä ruusupensaasta ja luumupuista, joista tosin vain yksi vanha tuotti pieniä hedelmiä (vai luumarjoja?), kolme nuorta ei vielä mitään.

Kirsikkaa täällä ei ole, mitä hieman kaipaan edellisestä kesäpaikastamme. Tosin maatiaiskirsikka on kova leviämään ja helposti valloittaa kaikkien muiden kasvien tilan. Ja kirsikoita, jos mitä, saa todella vahtia räkäteiltä kuin haukka, muuten ei koskaan saa mitään. Mutta maailman ihanimman hillon - ja mehunkin - saa happamista maatiaiskirsikoista.


Herukka- ja karviaispensaiden marjoja en viime kesänä edes yrittänyt vahtia, kun oma kiintiö oli täynnä, joten muutkin linnut kuin räkätit saivat osansa. Vielä pakkasten alettuakin katselin, miten jopa pikkulinnut näyttivät syövän pensaista marjoja tai ainakin niiden siemeniä. Eivät siis menneet hukkaan.

Ensi kesänä täytyy pyytää myös ihmisystävät laajemmin jaolle, jos pensaat tuottavat edes kohtalaisesti satoa. Sen olen päättänyt, että keskityn enemmän mehuihin ja jätän hillotuotannon vähemmälle. Ja todennäköisesti omenia tulee paljon vähemmän kuin viime kesänä, joten sikäli on vähän rauhallisempi sadonkorjuuaika.