torstai 16. elokuuta 2018

Kattaus on (vähintään) puoli ruokaa

Ruokaa voi ahmia hirveässä nälässä vaikka suoraan paketista, mutta useimmiten meistä jokaisella on aikaa parempaan. Me katamme ruokapöytään joka päivä oikeat posliinit ja kankaiset lautasliinat.

Ilahduin suunnattomasti, kun muutama viikko sitten sain perinnöksi lautaset, jotka äitini sedän vaimo oli käsin maalannut joskus vuosikymmeniä sitten. Ne olivat jääneet toisen sukulaisen välivarastoon, koska kukaan ei halua astioita, joita ei voi pestä koneessa. Meidän huvilallamme ei ole juoksevaa vettä, joten joka tapauksessa kaikki pestään käsin. Ja väriensäkin puolesta lautaset ovat täydelliset.

Varsinaisessa kodissamme on tiskikone, mutta osa astioista pestään silti käsin. Isot lautaset jaa vadit eivät mahdu koneeseen, tietyt perintöastiat haalistuisivat ja menisivät pilalle. Onneksi puoliso on innostunut käsin tiskaamisesta...

Hän myös jaksaa hakea puutarhasta kukkia viimeistelemään kattauksen.

Minun vastuullani puolestaan ovat lautasliinat, joita olen ommellut monenlaisista jäännöskankaista ja jotka myös pesen ja silitän. Oikeastihan serviettien silittäminen ei ole vaivalloista, jos edes joskus kaivaa esiin silitysraudan jostain muusta syystä.

Uskoisin, että kierrätyskankaista tai jämäpaloista ommellut lautasliinat ovat myös ympäristöystävällisiä, koska niitä käytetään aina uudestaan ja pestään muun pyykin ohessa.  Rapupäivällisillä luotamme pyyhkeisiin!

Paperisia lautasliinoja käytämme toki silloin, kun tarjoamme ruokaa isolle porukalle ulkona. Silloinkin servietit menevät usein uusiokäyttöön paperipyyhkeiksi ja lopulta grillin tai uunin sytykkeiksi.

Mutta miksi on tärkeää kattaa kauniisti? Ainakin minä syön myös silmilläni ja haluan, että tarjoilu korostaa ruokaan uhrattua aikaa ja vaivaa. Kun kattaa kauniisti välillä ulos kuistille tai luontoon, tuntuu kuin olisi jossain eksoottisessa ravintolassa syömässä.

Kauniisti esille pannusta annoksesta on myös helppo nähdä, mitä sitä oikein syökään. Isoja lautasia syytetään liian suurista annoksista, mutta kyllä niillä on etujakin. Salaattia ja kaikenlaisia muita terveellisiä ja hyviä vihanneksia voi kasata lautaselle kukkuroittain. Hyvää ruokahalua!