torstai 6. lokakuuta 2016

Sienisalaattia juhliin


Tytär täyttää 30 ja pitää isot juhlat. Äitiä tietenkin lämmittää pyyntö tehdä juhliin sienisalaattia. Töiden puolesta on ollut tosi tiivistä viimeiset kolme viikkoa, mutta tällaisesta kunniatehtävästä ei kieltäydytä.

Otin eilen kilon verran rouskuja pakastimesta ja tänään liotin niistä liiat suolat. Olen jo vuosia säilönyt rouskut pakastamalla mutta lisännyt pakastepusseihin hieman suolaa rakenteen vuoksi. Ja aina sitä saa vähän liottaa pois, ei kuitenkaan samaan tapaan tuntikausia kuin entisajan tönkkösuolatuista sienistä. Tänä syksynä on ollut paljon karvarouskuja, joten salaattisienetkin ovat pääosin niitä, joukossa hieman kangas- ja haaparouskua.

Perinteiseen sienisalaattiin tulee sipulia, niin minunkin juhlaversiooni. Pilkoin satsiin kaksi isoa punasipulia ja kolme pienehköä keltasipulia, yhteensä puolisen kiloa. Otin myös kolme hapanta kotimaista omenaa ja pilkoin ne, paino ehkä 300 g. Ja sitten lisäsin oman juhlasalaattini erityisen ainesosan, muutaman öljyyn säilötyn aurinkokuivatun tomaatin, jotka nekin silppusin. Lisäsinpä vielä persiljaa ja sitruunatimjamia.

Salaatin kastikkeen teen aina hapanmaitotuotteista, tällä kertaa laktoosittomasta creme fraichesta, jota sekoitin joukkoon neljä 150 gramman purkillista. Pikkuisen lisäsin myös valkoviinietikkaa. Ja sitten sekoittelin.

Maistelin ja totesin, että enpä taida tällä kertaa lisätä suolaa tai pippuria, sen verran vahva maku tulee sipulista. Päätin kuitenkin terästää hieman makua ja murensin joukkoon puolisen desiä kuivattuja suppilovahveroita.

Salaatti on nyt jääkaapissa tekeytymässä ja varmasti vain paranee lauantain juhliin mennessä. Vien salaatit juhlapaikallle proosallisesti pienissä muoviämpäreissä, saavat siellä siirtää kauniiseen tarjoiluastiaan.