sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Kierrätyspuutarha

Kuluneen viikonlopun aikana ehdin taas hieman edistää hyötypuutarhaa. Mies siivosi samaan aikaan yhtä varastoista saadakseen lisätilaa puutöidensä materiaaleille.

Puuhat toimivat tosi hyvin yhteen, sillä kätköistä löytyi mm. iso sinkkisaavi, vanhoja kangassäkkejä ja metalliämpäreitä, jotka käyvät oikein hyvin viljelyhommiin.

Ihan ensiksi peitin rikkaruohoisen maaperän vanhalla paksulla lainapeitteellä, joka ei tietenkään ole superkaunis, mutta kohtalaisen hyvin kuitenkin maastoutuu - ja ennen kaikkea toivottavasti tukahduttaa pääosan rikkakasveista.

Sen jälkeen raahasin astiat ja säkit kasvimaalle ja täytin osan mullalla. Yhdessä säkissä itää nyt kolme perunaa, loppuihin lisäilen perunoita aina viikon välein, jotta saan uusia perunoita pitkin kesää. Katsotaan, miten naistenlehtiohje pätee.

Lavoissani kasvaa vielä pääosin vain talvehtineita ruohosipulituppaita, saksankirveliä ja timjamia, jotka siirsin muualta kasvimaalta. Pistelin myös lavat täyteen valkosipulinkynsiä, joiden toivon ainakin haisevan tuholaisten mielestä pahalta, ehkä myös kasvattavan uusia valkosipuleita.

Ensimmäiset nauriin ja jääsalaatin siemenet kylvin yhteen lavaan, jonka peitin hallaharsolla. Toisen lavan yhteen reunaan tiputtelin rivin pensaspavun siemeniä, harson alle nekin. Siihen lavaan en laittanut valkosipulia, pavut eivät kuulemma tykkää.

Lisäilin muihin lavoihin katetta ja ruohosilppua odottamaan uusia taimia tai siemeniä. Ainakin tomaattia, kesäkurpitsaa, vahapapuja ja lehtikaalia on suunnitelmissa, lisäksi joitain yrttejä.

Iso helpotus oli, kun saimme ihan lopuksi viritettyä kaivoon pumpun. Pääsin kastelemaan viljelykset vielä ennen lähtöä. Toki olen pyrkinyt katteilla ja paksulla kasvualustalla varmistamaan sen, etteivät viljelykset nyt ihan heti kuivu.

Marjapensaiden lehdet kasvoivat viikonlopun aikana silmissä ja kukatkin keräsivät jo kimalaisia pörräämään! Katselin tosi ylpeänä ryhdikkään oloisia pensaita, jotka keväämmällä olin ehtinyt leikata.

Ja aina ihailen myös edellisten omistajien loihtimia kukkaistutuksia, joista vielä sitkeästi nousee kaikenlaista iloksemme, vaikka en juurikaan ole kukkapenkkejä hoitanut. Eniten odotan pioneja, jotka ovatkin jo nousemassa.

Ihana ja rasittava kevät! Päivällä menin sängylle ihan hetkeksi lepäämään, ja senhän tietää, miten siinä käy. Nukuin kolme varttia, vaikka radio pauhasi täysillä vieressä unen läpi jotain tosi ärsyttävää ohjelmaa.