perjantai 19. elokuuta 2016

Kiinalaisittain friteerattuja haperoita

Koivuhaperoita kasvaa nyt niin, että kerrankin onnistuin keräämään aivan toukattomia sieniä. Napsin aamulla Pulkkilanharjun pihaltamme toistakymmentä itiöemää enkä joutunut heittämään yhtään pois.

Päätin kokeilla haperoihin kiinalaista friteerattujen sienten reseptiä, joka oikeastaan on tarkoitettu kiinteämmille sienille, jotka voi viipaloida noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nyt vain otin kokonaiset lakit ja yritin pitää ne mahdollisimman ehjinä leivittämiseen asti.

Näin sienipihvit syntyivät: rikoin pari munaa lautaselle, vatkasin kevyesti ja kastoin lakit yltympäri munaseoksessa. Sekoitin toisella lautasella pari desiä vehnäjauhoja ja noin desin jauhettua viismaustetta (tähtianis-kaneli-fenkoli-neilikka-anis) ja teelusikallisen suolaa. Pyörittelin munassa kastetut sienten lakit jauho-mausteseoksessa.

Ja kun joku kuitenkin kysyy: jauhettua viismaustetta saa ainakin Lahdesta Mauste Mestasta, joka täytti juuri 20 vuotta. Samaisesta paikasta olen ostanut muitakin kiinalaisia mausteita kuten osteri- ja soijakastikkeita. 

Lämmitin pannussa auringonkukkaöljyä friteerauslämpöiseksi eli n. 160-asteiseksi. Lämpöä voi kokeilla paistamalla sentin kokoista leivän- tai taikinanpalaa, jonka pitäisi kypsyä minuutissa kullanruskeaksi. Tärkeää on pitää öljyn lämpö mahdollisimman tasaisena eikä päästää liian kuumaksi, jottei syty tulipaloa. Kansi lähelle sammuttamista varten eikä missään tapauksessa liesituuletinta päälle!

Friteerasin lakkeja reilun minuutin molemmin puolin eli käänsin välissä. Levitin rapeat sienipihvit talouspaperin päälle valumaan.

Tarjosin pihvit osana ateriaa makean chilikastikkeen kanssa. Oikein hyviä ja yllättävän kiinteitä ollakseen haperoita eli nimensä mukaisesti hajoavaa tavaraa! Itse asiassa öljykypsennetty sieni muistutti koostumukseltaan äyriäistä tai jopa kananugetteja (mikäli muistan, "nugettiherkkujen" syömisestä on pitkä aika).

Viismausteesta tulee pikantti mutta ei liian tulinen makuvivahde mietoihin sieniin. Vielä tarkempi resepti löytyy kirjastamme. Homman voi tehdä myös ilman munaa, silloin vain jauhottamisen kanssa pitää olla tarkempi.

Julkisuudessa

Etelä-Suomen Sanomien Kaisa Hako kirjoitti eiliseen Etelä-Suomen Sanomiin, sen ruokasivulle, hienon juttukokonaisuuden sieniruokakirjastamme. Yksi artikkeleista, Ruokakirjailijat sienitutkimusmatkalla Kiinassa, on avoimesti verkossa eli sen voi lukea myös ilman tilausta ja maksettua lukuoikeutta.

Kokonaisuudessa on oikein kiva henki, toimittaja on selvästi ymmärtänyt kirjamme idean.

Onhan se hienoa, että kirjaamme koskevat kolme juttua täyttivät pääosan aukeamasta. Sami Kuusivirta otti kuvat kotonamme Pulkkilanharjulla, jossa myös kokkasin lehdessä esillä olleen keiton.