lauantai 31. maaliskuuta 2018

Pääsiäisvierailu lammastilalla

Sysmän puolella Ravioskorvessa sijaitseva Korven Karitsa järjesti pitkänäperjantaina avoimet ovet, joihin mekin osallistuimme.

Pop up -kahvila ja -kauppa oli hauskasti sijoitettu lampolaan, joten me vieraat pääsimme näkemään lampaita karitsoineen, viiriäisiä ja kanoja aidossa ympäristössään. Karitsojen "mää" kuulosti todella kirkkaalta vanhempien lampaiden rinnalla!

Kahvilassa oli tarjolla kahvia ja leivonnaisia ja tilaamalla myös hampurilaisia. Me päädyimme kahviin ja pääsiäiseltä maistuviin pulliin. Puolen päivän kahvit maistuivat erityisen hyviltä, sillä olimme käyneet Kalkkisten markkinaladulla hiihtämässä. (Onpa muuten ollut hieno hiihtotalvi ja ladut upeassa kunnossa, kiitokset siitä!)

Pääsiäistä varten ostimme viiriäisen munia ja palan savulammasta. Lisäksi mukaan tarttui tulevia grillauksia varten sisäfilettä ja maksaa, jotka myytiin pakasteina.

Lihatuotteita ostamme nykyään hyvin valikoiden; en edes muista, koska viimeksi jostain ns. tavallisesta marketista. Jos ja kun lihaa syömme korkeintaan kerran viikossa, tuntuu hyvältä käydä hakemassa se tilalta tai esimerkiksi hallin tiskiltä, jossa voi kysellä tarkemmin lihan alkuperästä. Laadun kyllä tunnistaa.

Minulla on lähipiirissä useita kasvissyöjiä ja vegaaneja sekä ihmisiä, jotka syövät esimerkiksi vain riistaa. Uskon itsekin vakaasti siihen, että kasvisruoka on sekä ympäristön että ihmisen terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin eläinproteiineihin nojaava ruoka. Puhumattakaan siitä, että eläimillä on oikeus elää lajilleen tunnusomaista elämää, johon ei kuulu kärsimys massatuotantolaitoksissa.

Lähilihaa ja -kalaa syön ainakin toistaiseksi hyvällä omallajatunnolla, etenkin kun käytämme myös sisäelimiä eli eläinten edullisempia ja usein hyljeksittyjä osia.

Uskon tilavierailujen olevan yksi keino näyttää, että asiat ovat kunnossa. Ja toki ne tukevat myös maatalousyrittäjien elinkeinoa. Mieluummin vähän lihaa ja kalaa läheltä kuin paljon ja hieman halvemmalla maista, joiden pyynti- ja tuotanto-olosuhteista ei ole mitään käsitystä.

Pääsiäisvieraat tulivat perjantai-iltapäiväksi, jolloin tarjosimme parsaa, salaattia, sienikastiketta rouskuista, Hatanpään muikkuja, Korven Karitsan savulammasta ja viiriäisenmunia sekä juustoja. Kuuden hengen porukassamme oli monen erilaisen dieetin noudattajia, joille kaikille löytyi ja riitti syötävää.