sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Puutarhaa talvikuntoon

Olen päässyt huvilalle viime viikkoina niin harvoin, että varsinaiset puutarhatyöt ovat jääneet käytännössä tekemättä. Tänään tein pihalle muutaman tunnin pikavierailun.

Kasvimaalla on halla jo vieraillut monesti, joten satoa sieltä saa enää kylmänkestävistä yrteistä. Keräsinkin mukaan timjamia, sitruunatimjamia, ruohosipulia, persiljaa ja minttua. Kesäkurpitsapenkissäkin elää vielä peittokasviksi istuttamani sitruunamelissa, joten jätin sen viljelylaatikon vielä rauhaan.

Kahteen isoon laatikkoon ja yhteen vanhaan ämpäriin sen sijaan silppusin kesän kasvustojen loput ja haravoin vielä pihan vaahteranlehtiä päälle. Viritin myös verkot karhunvadelmien ympärille, jotta rusakot eivät ensi talvena vahingottaisi kasveja.

Ai niin, vein minä huvilalle yhden hankinnankin, Vääksyn Lauran kaupasta ostamamme vedenlämmittimen. Puuhellan päällä on nytkin monta kattilaa, joissa lämmitämme pesuveden. Olisihan se kätevää, jos tuo telineen päällä oleva toimisi ja antaisi vähän tilaa myös keittoastiolle. Ainakin siinä on kätevä hana veden valutusta varten.


Matkalla huvilalta takaisin kotiin Pulkkilanharjulle piipahdin metsässä katsastamassa sienitilanteen. Kuivuuden vuoksi ei nytkään näkynyt suppilovahveroita, mutta kuusilahokkaa tuli vastaan ihan kiitettävästi. Opettelin tuntemaan maukkaan sienen viime syksynä (jolloin oli surkein sienivuosi pitkään aikaan) seuraamalla Suomen Sieniseuran Facebook-sivuja.

Taas tänä syksynä havupuiden kannoilla ja niiden lähellä kasvava sieni pelastaa monta sieniretkeä, sillä lahoavassa puussa riittää ilmeisesti kosteutta ihan toisella tavalla kuin kuivassa metsässä muuten.