sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Korvasieniaika on koittanut

Viime vuosina olen tottunut siihen, että korvasieniaika alkaa aikaisintaan äitienpäiväviikonloppuna. Kostea kevät ja lämpenevä sää saivat kuitenkin arvelemaan, että tänään kannattaisi jo käydä kurkistamassa.

Hyvä niin, sillä viime vuonna löytämälleni paikalle oli noussut jo ihan lupaavasti satoa.

Toki itiöemät olivat vielä aika pieniä mutta kuitenkin ihan kerättävän kokoisia. Joka vuosi alkaa muuten jossain vaiheessa keskustelu siitä, minkä kokoisia sieniä saa kerätä. Aika hassua, sillä sienillä ei ole mitään alamittaa. Aika monen mielestä on silti väärin kerätä pieniä sieniä, jotka voisivat vielä jäädä kasvamaan paikoilleen (ja ehkä odottamaan juuri arvostelun esittäjää).

Itse eliön kannalta ei ole kuitenkaan merkitystä sillä, minkä kokoisena se poimitaan. Sienirihmasto eli pääosa sienestä on maan alla, me vain poimimme maan päällisiä itiöemiä ja nimitämme niitä sieniksi.

Jos minä haluan putsata ja valmistaa sormenpään kokoisia korvasieniä tai kantarelleja, se ei ole mikään luonnonsuojelurikos.

Mutta takaisin tämän päivän retkeen. Löysin ensimmäiset korvasienet heti astuttuani hakkuuaukolle, joten jännitysmomentti oli siinä suhteessa ohi. Uutta olivat kuitenkin laakakorvasienet, joita en viime vuonna löytänyt ollenkaan. Eivät ne mitään harvinaisuuksia ole, ja makukin on "serkkua" miedompi. Mutta kerään kyllä matkaan myös laakakorvasienet ja käsittelen muiden mukana.


Sienten etsinnän ohessa herkistin aistini linnuille. Jo monena keväänä olen korvasieniretkellä saanut havainnon sekä palokärjestä että käestä. Palokärki touhuilikin puussa tehokkaasti ja tarjoili aukean yli lentäessään myös muita ääniä, mutta käen kukuntaa en ensimmäisellä paikalla kuullut.

Kotiin päin ajaessa päätin pysähtyä vielä paikalla, joka viime vuonna oli mielestäni jo aika lailla ehtynyt. Yllättäen sen reunoille oli noussut sekä korvasieniä että laakakorvasieniä. Aukko sijaitsee aivan tien vieressä, ja ojia oli selvästi perattu hiekalle asti, mikä osittain selittää uuden sadon. Mikä ilahduttavinta: käki kukkui!

P.S. Olipa mukava siirtyä Kalkkisten kevääseen myös siinä mielessä, että Pihamaan puoti ja kahvila ovat taas auki. Kävimme sekä eilen että tänään hakemassa virkistystä pihatöiden ja muun puuhailun lomaan. Tänään sain pitkästä aikaa maistaa Riitta Pihamaan paistamaa munkkia.