sunnuntai 27. elokuuta 2017

Luontopäivän sienet lautasella

Järjestin eilen eli Suomen luonnon päivänä avoimen luontotapahtuman Pulkkilanharjun talomme pihapiirissä ja Vähäsaaressa pihan ympärillä. Koko viikon sitä ennen sienestin niin Kalkkisissa kuin Pulkkilanharjullakin.

Luontopäivän yksinkertainen pääruoka on vihannes-sienikeitto, jonka pohja keitettiin sipulista, palsternakasta, kesäkurpitsasta ja kuivatusta tattijauheesta. Keittoon tuli lisäksi paljon porkkanaa, kukkakaalia, perunaa ja muitakin kasviksia ja tietenkin mausteita.

Täyteläinen keitto keräsi paljon kiitosta! (Ja eihän minulla tietenkään ole kuvaa yhdestäkään keittolautasellisesta, mutta onneksi Luontopäivän vieraat kuvasivat ja lähettivät kuvia: keitosta ja grillaamisesta ja luontokierroksesta ja paljon muustakin.)

Pihakeittiömme erikoisuus olivat tosiaan grillatut sienet, joita sai ottaa joko sattumiksi keittoon tai maistella ihan sellaisenaan. Puoliso uurasti tuntikausia grillin ääressä paistamassa ja tarjoilemassa. Sieniä ei maustettu paistettaessa ollenkaan, toki tarjolla oli suolaa. Moni kertoi ihastuneensa yksinkertaiseen makuelämykseen, mistä olen tosi iloinen.

Tarjoiluun kuuluivat keiton lisäksi leipä ja sienisalaatti, juomaksi jäätee ja punaviinimarjamehu Kalkkisten puutarhan marjoista sekä jälkiruoaksi musta- ja punaherukoita sisältävä marjapiirakka. Ruoka ja juoma tekivät todella kauppansa!

Pihakeittiömme hermokeskus oli rantasaunassa, jossa homman hoitivat ammattilaistyyliin molemmat tyttäreni puolisoineen. Vieraita kävi neljän tunnin aikana yli 50, joten osaamista ja jaksamista todella tarvittiin! Apuna kaikessa hääräsi myös ystäväni Sari Innanen. Minä sain viettää aikani seurustelemalla vieraiden kanssa ja vetämällä pieniä sienikierroksia saaressa.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen asiantuntijaoppaat Paavo Posti ja Jorma Heinonen vastailivat kysymyksiin linnuista ja Kalkkisissa asuva lastenkirjailija ja luontoihminen Titta Kuisma kertoi kirjoistaan ja veti lasten väripajaa.

Päivä oli onnistunut ja elämyksellinen, nautin siitä täysin siemauksin ja kuulin hyviä kommentteja myös vierailta. Ainoa miinus oli se, etten voinut osallistua samaan aikaan järjestettyyn Kalkkisten kymppiin.