tiistai 29. toukokuuta 2018

Syödään ulkona mutta ei grillata!

Nyt on niin kuivaa, että jopa meidän grillauksemme on pistetty tauolle. Meillähän puilla lämpiävä valurautagrilli on käytössä ympäri vuoden: siinä on halstrattu, savustettu ja monin tavoin paistettu kasviksia, kalaa, lihaa ja sieniä.

Pidämme ulkokeittiötämme jopa varsin turvallisena, koska grilli seisoo laattojen päällä, ja siihen saa kannen sekä tulipesän että parilan päälle.

Grillaaja tietenkin valvoo tulta koko ajan, ja aina on myös vesiämpäri vieressä.

Mutta nyt on metsäpalovaroitus koko maassa, ritisevan kuivaa ja ajoittan myös tuulista. Yksikin kipinä riittää sytyttämään rutikuivan maaston vaikkapa siinä muutaman metrin päässä, jossa sattuukin olemaan kuivaa heinää ja oksia.

Suosittelen, etteivät muutkaan uhmaisi olosuhteita vaan pitäisivät grillinsä kylminä seuraaviin kunnon sateisiin asti. Mm. Metsähallitus ja Ilmatieteen laitos ovat varoittaneet avotulesta edes rakennetuilla tulipaikoilla.

Luonnossa syömistä ei tietenkään tarvitse lopettaa! Mikä sen ihanampaa kuin katsella ja kuunnella lintujen ja pölyttäjien (toivottavasti niitä on kaikkien puutarhoissa!) aherrusta, kun itse on istahtanut rauhassa syömään. Jos ei muuta, sen kahvikuppinsa ainakin jaksaa kantaa ulos. Jotain juhlallista luonnossa syömisessä on aina.