sunnuntai 16. elokuuta 2015

Marjoilla voi myös marinoida

Pitkästä aikaa olemme taas päässeet viettämään huvilaelämää. Olimme poissa toista viikkoa purjehdusloman vuoksi, mutta onneksi edes tytär puolisoineen kävi nauttimassa Kalkkisten tunnelmasta ja keräämässä talteen marjapensaiden satoa.

Pitkästä aikaa myös päätimme grillata, onhan viikonloppuna nautittu grillaussäistä. Koska emme olleet ostaneet mitään grillattavaa ennalta, suuntasimme K-Extra Lampisen lihahyllylle. Valikoima ei ollut suuren suuri, mutta onneksi löytyi marinoimattomia broilerifileitä. Sen harvan kerran kun lihaa syömme, haluan ehdottomasti aina itse maustaa tai tarvittaessa marinoida lihan omilla mausteilla.

Kaapista löytyi desin verran joulun alla ostettua konjakkia, jonka kaadoin fileiden päälle. Puutarhasta kävin napsimassa ruohosipulia, sitruunamelissaa ja timjamia ja silppusin niitä runsaasti marinadin sekaan. Siinä samalla tajusin, että mustaherukkahan on mitä mainioin lisä marinadiin, sitähän käytetään usein myös kalojen maustamiseen. Ja kukapa ei olisi syönyt jotain broileri- tai kanaruokaa mustaviinimarjahgyytelön kanssa! Ja sitten vielä muutama kierros pippuri- ja suolamyllystä ja lihat jääkaappiin odottamaan.

Kävin lihojen maustuessa metsässä tarkistamassa sienitilanteen ja kuivaahan siellä oli. Mutta kun tarpeeksi kiersin, löysin sentään muutaman litran haaparouskuja ja muutaman sikurirouskunkin. Päivän ruokaa varten onnistuin löytämään yhden herkkutatin, kantarellin, limanuljaskan ja puoli tusinaa vaaleita orakkaita.

Huvilalle palattuani puhdistin paistosienet ja silppusin yhden sipulin. Sitten kaivoin jääkaapista valkosipulivoin lopun, joka itse asiassa oli kulkenut kotiin venematkaltamme. Kuullotin sipulit voissa, lisäsin sienet ja aloin hauduttaa. Kävin taas napsaisemassa kasvimaalta yrttejä - saksankirveliä ja timjamia - ja lisäsin ne ja desin kermaa.

Jätin sienisoosin hautumaan ja otin lihat marinadista. Mikä ihana konjakin, marjan ja yrttien tuoksu! Siitä keksin, että liemihän kannattaa ottaa siivilöitynä talteen ennen lihojen kuivaamista grilliä varten ja lisätä se sienisoosin sekaan. Arvaatte varmaan, että pieni konjakki-maustetujaus teki erittäin hyvää myös sienimuhennokselle.

Mies valmisti lisukkeeksi vielä kukkakaali-sinihomejuustosalaatin ja minä paahdoin uunissa sipsejä Pihamaalta ostetusta lehtikaalista. Kipaisin hakemassa vielä muutaman oman tomaatin ja siivutin vähän porkkanaa kaveriksi. Ja sitten olikin aika grillata broileripihvit, minkä puoliso hoito oikein kiitettävästi. Ei tullut liian kuivaa, mihin varmasti auttoi myös marinadi. Ja maut toimivat yhdessä aivan loistavasti.  Harmi, että lautaskuvassa sienet ovat jääneet osin porkkanan ja lehtikaalin alle piiloon. Kyllä se muhennos siellä on ja syötiin kaiken lisäksi aivan viimeistä suupalaa myöten.

Työt ovat alkaneet, mutta aion kyllä käydä huvilalla nyt monta kertaa viikossa keräämässä marjoja talteen. Ja koko ajan myös napsin vitamiineja suuhun. Eipä ole tarvinnut ostaa hedelmiä pitkään aikaan!