perjantai 1. heinäkuuta 2016

Kyssäkaali, retiisi, kantarelli ja mustikka

Yksi kesän tärkeimmistä asioista on laittaa ruokaa juuri niistä aineksista, joita saa tuoreena. Ja nythän sitä valinnanvaraa on, joka päivä lisää aina syys-lokakuulle asti!

Viikolla ostimme Pihamaalta kyssäkaalin, josta tein uskomattoman maukkaan ja raikkaan salaatin tällä ohjeella. Paitsi etten lisännyt turkkilaista jogurttia itse salaattiin vaan tein erikseen kermaviilikastikkeen.

Retiisit sain omalta kasvimaalta, sipulitkin ostin Pihamaalta. Periaate on siis tämä: leikkaa kyssäkaali, retiisit ja sipulinvarret ohuenohuiksi, lisää sitruunamehua ja mausteita ja anna mehustua.

Olen kulkenut nenä maassa jo jonkin aikaa ja löytänytkin aina sienen tai pari. Tänään olin ensimmäisen kerran virallisesti lomalla ja tsekkasin tutut kantarelli- ja tattinurkat. Tuli juuri sopiva kahden hengen paistos, jossa sienten lisäksi oli inkivääriä, valkosipulia, soijakastiketta, sichuanin pippuria ja hieman sitruunaa. Maukasta!

Keräsin myös ensimmäiset ahomansikat ja muutaman desin mustikoita, joista leivoin piirakan. Piirakkapohja on täysin inspiroitu, sillä vehnäjauhot olivat lopussa. Hyvä niin, sillä voista ja Vääksyn Myllyn ruisjauhoista ja kaurahiutaleista syntyi rapea ja maukas pohja. Suhteet menivät suunnilleen näin: 175 g voita sulatettuna, 1 dl sokeria, 2½ dl ruisjauhoja, ½ tl leivinjauhetta, 1½ dl kaurahiutaleita.

Sekoitin sokerin ja jauhot sulatettuun voihin, levitin leivinpaperille ja paistoin kymmenisen minuuttia 200 asteessa. Täytteen tein 3 dl:sta mustikoita, 1½ dl:sta pehmeää maitorahkaa ja ½ dl:stä sokeria, lisäsin pohjan päälle ja paistoin vielä puolisen tuntia, puolivälissä alensin lämmön 100 asteeseen. Pinnalle lisäsin vielä muutaman puutarhavadelman, jotka olin ostanut viikolla Vilppulan marjatilalta Pulkkilan kylästä.

Pitää mainita vielä yksi mahtava lähiruoka, kalastaja Hatanpään savustetut muikut! Niitä oli myynnissä tällä viikolla sekä Pihamaan myymälässä Kalkkisissa että kesäravintola Reimarin kesäkaupassa. Täytyy toivoa, että myynti jatkuu, sen verran mahtavilta Päijänteen muikut maistuvat.