perjantai 19. kesäkuuta 2015

Kylän kokko ja pitsiverhot kasvimaalla

Vihdoinkin pääsin Kalkkisiin kokonaiseksi päiväksi puutarhahommiin ja illalla vielä viettämään juhannusta! Ja millainen päivä tulikaan ennusteista huolimatta. Aamun sade väistyi ennen puoltapäivää, ja iltapäivän sain möyriä kasvimaalla upeassa pilvipoudassa. Tuli suorastaan kuuma, mikä on harvinaista tänä kesänä.

Myöhässähän minä kasvimaani kanssa olen, mutta kun en ole aiemmin ehtinyt... Homma piti aloittaa maan kääntämisen ohella sillä, että siivosin maasta jo kovin vahvoiksi ehtineet voikukat ja monet muut "rikkaruohot" mahdollisimman hyvin juurineen pois. Tiedän kyllä, että voikukka on hyödyllinen ja kelpaa moneen ruokaan, mutta ihan koko kasvimaata en sille halua antaa.

Kylvin maahan tänään retiisin, tillin, jäävuorisalaatin, nauriin ja pensas- ja ruusupavun siemeniä. Ainakin kolme ensimmäistä lajia ehtivät vielä hyvin tehdä satoa, niitähän neuvotaan kylvämään lisää kahden viikon välein. Ja koska en ollut ehtinyt hankkia harsoa papujen, retiisien ja nauriiden suojaksi (pavut voivat päätyä tonkivien fasaanien suuhun, nauriita ja retiisejä kehotetaan suojaamaan hyönteisiltä), päädyin levittämään vanhoja pitsiverhoja puutarhamaalle. Ne olivat joka tapauksessa menossa kierrätykseen.

Varmaa satoa saan jo nyt valmiina ostamieni yrttien puskista, mutta ilokseni maasta ovat nousseet myös persilja ja timjami viime vuoden jäljiltä ja tietenkin aina luotettavat ruohosipuli, saksankirveli, minttu, lipstikka ja piparjuuri. Lisäsin toisen puskan persiljaa, sitruunatimjamin, basilikan ja punabasilikan, korianterin ja salvian.

Keväällä kylvämäni ja sisällä rakkaudella kasvattamani kesäkurpitsantaimet kuolivat joko kuivuuteen tai kylmyyteen, joten annoin periksi ja ostin kaksi terhakkaa tainta Lahden torilta viime viikolla, kun vielä asuin sen vieressä. Hankin myös jo vankaksi kasvatettuja tomaattipuskia, kaksi kirsikkaa ja kaksi tavallista (myyjän mukaan matalia malleja, joista ei tarvitse nyppiä pois varkaita), joista kaksi istutin Kalkkisiin vanhaan saunan rautapataan ja kaksi Pulkkilanharjulle talon eteläseinälle isoon ruukkuun. Samalla eteläseinällä sinnittelevät myös muutamat yrttiruukut, joiden toivon kestävän jatkuvan tuulen tuiverruksessa.

Huhkin puutarhassa viisi-kuusi tuntia, mikä kyllä tuntuu nyt kropassa. Keskeytin homman vain käymällä kyläkaupassa, jossa olikin oikein kunnon juhannusruuhka! Kauppias Arto Lampinen ja muu henkilökunta oli tutun iloisella tuulella ja hoiti homman hyvin, mikä on tietenkin sekä kauppiaan että kyläläisten etu. Nyt liikkeellä olivat myös veneilijät, jotka vaeltavat läheisestä satamasta hakemaan päivittäistavaroiden lisäksi vettä, jota on tarjolla kaupan hanassa ulkona.


Puutarhapäivän jälkeen oli ihanaa lämmittää sauna, puhdistautua ja sen jälkeen ja syödä kala-ateria miehen, tyttären ja tämän puolison kanssa. Ja sitten olikin jo aika kävellä seuraamaan kokkojuhlaan sinne samaiseen satamaan. Pettämättömällä tyylillään Kalkkisten aktiivit onnistuivat taas vakuuttamaan meidät tulijat siitä, että kylässä kannattaa vähintään viettää vapaa-aikaa, monen mielestä myös asua kokonaan.

Kalkkisten tonttu Hannu Kangas sytytti kokon hyvin; muutaman minuutin jälkeen se paloi jo komeasti. Roihu näkyi komeasti koko matkan keskustaan asti.