torstai 14. toukokuuta 2015

Pieniä puutarhahommia

Vuorenkilpi 
Olen ehtinyt huvilan puutarhaan vain piipahtamaan, vaikka näin keväällä siellä pitäisi tietysti vähintään suunnitella ja miksei jo ahertaakin täysillä. Mutta kun on paljon töitä ja se muuttokin... Onneksi paljon tapahtuu melkein ahertamattakin!

Harvennusta kaipaavat ruohosipulit
Saksankirveli


Raparperi, lipstikka, ruohosipuli ja saksankirveli ovat jo hyvässä kasvussa, mintuista näkyy pienet alut. Ruohosipulit itse asiassa kasvavat niin tiheässä, että olen napsinut niitä jo ruokaan monta kertaa ja kaivanut yhden tuppaan maasta mukaani uuden kotimme pihalle ruukkuun.Marjapensaissa on lupaavasti nuppuja, joiden tietenkin toivon aukeavan juuri sopivasti sellaisena lämpimänä päivänä, jolloin pölyttäjät ovat liikkeellä. Ensimmäiset kimalaiset olen nähnyt vuorenkilven kukissa.


.

Kesäkurpitsat reilu viikko sitten, tänään jo paljon pidempiä!Ostin huhtikuun lopussa Lampisen kaupasta pussillisen kesäkurpitsan siemeniä. Kylvin ne sisälle ruukkuihin, kastelin ja jätin muovipussin alle itämään. Ja nyt niissä on jo sen verran pitkät taimet, että melkein pitäisi päästä siirtämään ne kasvimaalle. Vaan en vielä uskalla kylmän vuoksi enkä siksikään, että pitäisi ilmeisesti hankkia harsoa niiden suojaksi. Kävin kuitenkin hakemassa jo valmiiksi kompostista multaa ja perustin kesäkurpitsoille oman penkin.

Lipstikka muutama päivä sitten.
Koska ostimme huvilan viime heinäkuussa, näen nyt pihan ensi kertaa kevätasussa. Edellisissä omistajissa taisi olla todella taitavia puutarhaihmisiä, sillä saimme nauttia viime loppukesän kukkaloistosta, ja nyt olen löytänyt paljon erilaisia kevään ja alkukesän kukkia.

Tunnen niistä vain osan, joten opiskeluksi menee. Toivotaan, että ihanuudet kestävät kesän tai pari vähän huonompaa hoitoa.

Herkkuateria Lampisen parsoista.
Vielä täytyy kehua kylän K-Extra-Lampista sen ajankohtaisesta vihannestarjonnasta. Lahtelaisissa kaupoissa ei ole osunut silmiin valkoisia parsoja, mutta Lampisellapa on ollut jo useita kertoja.