maanantai 28. syyskuuta 2015

Kuu, kurjet ja karvarouskut

Heräsin aamulla hieman ennen viittä, menin ulos ja ehdin juuri ja juuri nähdä pimentoon menevän kuun, kapean vaalean sirpin maan varjossa. Mies ehti vain vilkaista. Sitten tuli pilvi ja esti meitä näkemästä punaista kuuta.

Päätimme kuitenkin ajaa autolla Kalkkisten satamaan, jossa on vähemmän puita estämässä taivaalle tähyilyä. Puolitoista tuntia tiirailimme läntiselle taivaalle ja yritimme arvuutella, onko jokin vaalea kohta se kuu vai vain pilvien repeämä.

Kun aurinko alkoi nousta, näimme myös jalkoihimme. Kivien seassa satamassa kasvoi kymmenittäin rouskuja ja aika paljon muitakin sieniä. Auton perältä löytyi pari ämpäriä, joihin keräsimme litrakaupalla karvarouskuja ja villakarvarouskuja.

Kun pääsimme kotiin, olimme aika kylmissämme ja sytytimme tulet hellaan, jonka päällä olikin hyvä keittää rouskut talvisäilöntää varten. Koska en omista kunnon kylmäkellaria, en säilö rouskuja varsinaisesti suolaan, mutta ripottelen kyllä vähän suolaa pakastettavien rouskujen sekaan. Kokemukseni mukaan niiden rakenne säilyy parempana, ja onhan sitten jo suola valmiina sienisalaattia valmistaessa.

Tämä on ollut pääosin työpäivä koneen ääressä, mutta eihän täällä maalla luontoelämyksiltä välty. Aamupäivällä osuin pihalle onnekseni juuri silloin, kun noin kymmenen kurjen aura lensi yli. Päivän kylmä tuuli ne varmaan oli ajanut liikkeelle.

Päivän kukkakuva on kasvimaalta, jossa ruusupapu kukkii kauniisti. Olen minä sieltä muutaman pavunkin kerännyt, mutta tuskin niitä enää paljon ehtii kypsyä ennen talvea. Ruokakuvassa on leivän päällä paistettuna eilen keräämiäni herkkusieniä - mustia mutta valtavan herkullisia!


sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Matsutakea maistettu, kantarelleja kerätty

Jonkinlainen sienisesonki on taas saatu käyntiin sateiden ja varsin lämpimien syyskuun päivien myötä. Saa nähdä, kuinka pitkäksi aikaa, ennen kuin yöpakkaset tulevat. Osa sienistä kestää myös kylmää, mutta esimerkiksi tateista on turha haaveilla miinusasteiden jälkeen.

Eilen mies ja minä soudimme sieneen, lähdimme liikkeelle varsinaisesta kodistamme Pulkkilanharjun eteläpäästä ja päädyimme Karisalmen sillan kupeeseen harjun itäpuolelle. Kuljimme osittain harjun päällä metsässä ja osittain rantaviivassa, joista jälkimmäisessä oli paljon enemmän sieniä. Eniten oli sekalaisia tatteja (enimmäkseen lehmäntatteja) ja jonkin verran kantarelleja. Ilahduttavin löytö oli kuitenkin aito tuoksuvalmuska eli se paljon puhuttu matsutake.

Tänään kävin sienessä Kalkkisissa Onalintien varressa, tällä kertaa pyörällä. Viimevuotisesta huimasta herkkutattipaikasta en löytänyt oikein mitään, en edes haaparouskuja, joita vuosi sitten kasvoi tattien jälkeen. Keräsin mukaan kuitenkin yhden kuusenherkkusienen, koska ajattelin niitä ehkä löytyvän lisää. Ja löytyihän herkkusieniä seuraavastakin pysähdyspaikasta, tosin tapionherkkusieniä. Ja kolmannesta sitten taas pari kuusenherkkusientä lisää.

Mutta sitten rävähti, kun poikkesin hieman viime vuodelta tutulta kantarellipaikalta metsään päin. Keltaista siellä ja keltaista täällä... ja sama juttu tien toisella puolella. En ole mikään erityinen kantarellien ystävä - kärsin usein mahavaivoista niiden syömisen jälkeen - mutta totta kai kerään sienet talteen muita syöjiä varten. Ja ovathan ne kauniita keskellä sammalta seisoessaan!

Keltavahverosaalis olikin sitten sen verran iso, kuutisen litraa, että piti tehdä päätös säilöntätavasta. Ajattelin taas kerran kokeilla kuivatusta, vaikka sieni helposti sitkistyy kuivattaessa. Mutta nyt leikkasin ja revin sienet niin ohuiksi, että uskoisin onnistuvan. Ainakin kuivat sienet pystyy jauhamaan ja käyttämään sen jälkeen keitoissa ja kastikkeissa.

Kuivaamiselle sopivasti huvilalla oli tullessa sen verran viileää, että piti laittaa tulet uuniin. Kuivatusritilämme on viritetty tiiliuunin päälle hieman alkeellisesti, mutta toimivat viimesyksyisen kokemuksen perusteella silti hyvin. Uunin päällä on lämmin ja mutta ei liian kuuma.


Ja tietenkin myös maistelimme sieniä! Siivutin eilen tuoksuvalmuskan eli matsutaken noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, pirskotin päälle hieman sherryä ja laiton yöksi jääkaapiin odottamaan. Tänään paistoin viipaleet voissa puolin pinnaltaan rapeiksi. Itse sienihän on malloltaan kiinteä ja hyvin "tuhti", joten tuntui melkein kuin olisi syönyt jotain merenelävää. Pinnalle ripottelimme vain suolaa. Makuelämys oli tosiaan hyvin ainutlaatuinen parfyymintuoksuineen, joten en ihmettele japanilaisten innostusta sieneen.

Pääruokamme oli tänään tuhti papusoppa, jonka valmistamiseksi lämmitimme myös leivinuunin. Saimme upotettua papujen sekaan jääkaappiin jääneitä juureksia, pöydälle kuivumaan jääneitä sipuleita ja yhden pakastimessa olleen possunkylkirivin. Erinomaista tuli taas kerran.

Olemme huvilalla vielä huomiseen ja syömme sopan loppuun täällä. Alkuruoaksi aion paistaa ihanat herkkusienet.