torstai 2. huhtikuuta 2015

Isoäidin tomaatteja odotellessa

Pääsin eilen tapaamaan Viini-ja Puutarhatila Pihamaan väkeä ja kuulemaan tulevan kesän marja-, viini- ja vihannesuutisia. Vastassa olivat viljelystä ja monesta muustakin osa-alueesta vastaava isäntä Janne Pihamaa sekä hänen äitinsä Riitta, joka kesäisin ruokkii satoja ihmisiä ryhmille valmistamillaan päivällisillä ja lounailla.

– Ruokalistoja tai reseptejä en osaa ennalta juuri kertoa, sillä teen ruokaa aina sillä hetkellä tuoreista raaka-aineista, Riitta Pihamaa kertoo.

Ja tiedoksi vain, että ryhmävaraukset kesäksi ovat jo lähes täynnä, joten nopea pitää olla, jos vielä haluaa ruokailun tilata. Muutenhan tilalle kyllä pääsee ostoksille ja nauttimaan kahvilan antimista, kunhan ovet aukeavat toukokuussa.

Ihan vielä ovia ei kuitenkaan kannata kolkutella, sillä nyt Janne keskittyy viljelyyn. Pääsin katsomaan tomaatin- ja paprikantaimia kasvihuoneeseen. Kunhan sää hiukan lämpenee, Janne aikoo laittaa maahan ensimmäiset perunat, mahdollisesti heti pääsiäisen jälkeen. Ja sitten kaalit ja herneet ja tietenkin mansikat, jotka ovat tilan suosituimpia tuotteita.

Tärkeintä on saada koko kesäksi tuoretuotetta niin Kalkkisten myymälään kuin Heinolan Heilaan ja muutamaan muuhun paikkaan, joissa Pihamaan vihanneksia myydään. Tukkuun niitä ei mene ollenkaan.

Rakkaudella kasvatettu tomaatti, joka "maistuu mummolan seinällä kasvaneelta", on hyvä esimerkki vihanneksista, joita kuulemma pitää olla tarjolla tilamyymälään tuleville asiakkaille, vaikka niiden kasvattaminen ei aina kannattavaa olisikaan.

– Valikoima on ehkä turhankin laaja, mutta tuotamme sitä, mitä asiakkaat toivovat. Tämä on elämäntapa, Janne Pihamaa kertoo.

Samasta syystä Pihamaan tilamyymälässä on taas kesällä tarjolla omien vihannesten, marjojen, viinien ja muiden jalosteiden lisäksi paljon muiden tuottajien herkkuja kuten leipiä, juustoja, jauhoja, makkaroita ja monenlaisia säilykkeitä. Kesäasukkaat asioivat mieluummin yhdessä paikassa kuin yrittävät metsästää tuotteita monesta paikasta, Janne tietää kokemuksesta.

Uskon häntä, sillä odotan taas innolla puodin aukeamista ja sesongin mukaisia makuelämyksiä. Kunhan kevät muuttuu kesäksi, haen varmasti täydennystä omaan ruokapöytääni. Lehtikaali himottaa jo nyt ja tietenkin perunat ja mansikat.

Kuvasatoni on tällä kertaa huono, enpä onnistunut aprillipäivän ankeassa valossa. Ei Pihamaalla silti näin ikävältä näyttänyt, vaikka vielä pihassa kuin pihassa onkin harmaata ja loskaista.