perjantai 23. joulukuuta 2016

Joululimppua ja karjalanpiirakoita

En ole mikään makean leipoja, joten meidän joulumme makeista selvitään suklaalla ja sopivilla jälkiruoilla. Piparkakkutaideprojekteja en laske tähän mukaan, sillä niitä ei ole tehty syötäväksi. Kuvan piparkakkutalo ei tällä kertaa kuitenkaan ole puolison tai minun käsialaa muuten kuin alkuperäisten kaavojen osalta - miniä teki sen tukijoukkoineen työpaikkansa iloksi.

Kuvan karjalanpiirakoista kerron hieman lisää tämän merkinnän lopussa.

Leipä sen sijaan on tärkeä asia, meillä jo pitkään hieman makea jouluinen perunalimppu. Mihinkään oman karjalaisen sukuni tai perheen perinteeseen resepti ei liity, sillä makea limppu taitaa olla pikemmin läntinen kuin itäinen ruoka. Löysin vain hyvän reseptin Kotiliedestä 1990-luvun alkupuolella ja aloin leipoa.

Pidän imelletystä perunalimpusta useistakin syistä, yksi tärkeimmistä on sen pitkä nostatusaika eli edellisenä päivänä tehty juuri, minkä vuoksi leipään tarvitaan vain vähän hiivaa. Taitavimmat varmaan tekisivät leivän kokonaan juureen, mutta tässäkin versiossa hiivan maku ja turvottava ominaisuus häviävät mielestäni kokonaan.

Hyvää on myös se, että leivässä on yli kolminkertaisesti ruisjauhoja suhteessa vehnäjauhoihin, mutta silti se sopii tällaiselle ihmiselle, jonka vatsa ei oikein kestä hyvin happamia ruisleipiä.

Leipä myös säilyy hyvin, ja itse asiassa sitä on helpointa leikata muutaman päivän vanhana, jolloin se on sopivasti tiivistynyt. Ja koska leipä säilyy, sitä voi viedä lahjaksi leipomista seuraavalla viikolla ja luvata vielä ainakin viikon säilymisaikaa. (Puolison mielestä tosin tuore leipä on aina parempaa, on se mitä lajia tahansa.) Leivoin tämän vuoden limput viime viikonloppuna ja aion tarjota jääkaapissa säilytettyä leipää huomenna jouluaaton pöydässä.

Maku on tietenkin tärkein asia, ja sehän syntyy perunasta, maltaista, hyvistä Vääksyn Myllyn jauhoista ja mausteista. Tumma ja hieman makea leipä sopii erittäin hyvin joulun kalojen, rosollin, maksapasteijoiden ja erilaisten juustojen kanssa.


Ja tässä vielä joululimpun resepti, jossa päivän 1 ja 2 ainesosat on lueteltu erikseen.

Päivä 1: 
1,5 kg perunoita
400 g ruisjauhoja
250 g kaljamaltaita
1,5 l perunoiden keitinlientä
25 g hiivaa tai 100 g hapanleipätaikinaa


Päivä 2:
1 rkl pomeranssinkuorta
0,5 rkl kuminoita
3 tl suolaa
2,5 dl siirappia
25 g hiivaa ja tilkka vettä
1,5 kg ruisjauhoja
noin 0,5 kg vehnäjauhoja
voiteluun kaljaa tai siirappia

1. Tee juuri päivää ennen leipomista. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi, mutta älä lisää keitinveteen suolaa, koska se hidastaa imeltymistä. Survo perunat kuumina soseeksi. Kaada soseeseen puolet keitinvedestä, 200 g ruisjauhoja ja 125 g maltaita.. Sekoita ja peitä taikina, jätä ilmeltymään lämpimään paikkaan noin tunniksi.
Lisää loput keitinvedestä kuumana sekä loput ruisjauhot ja maltaat parissa erässä, sekoita pari kertaa tunnin välein. Jäähdytä juurta sen verran (noin 38-asteiseksi), että voit lisätä hiivan tai hapanleipäjuuren. Peitä astia liinalla tai kannella ja siirrä yöksi 15-18-asteeseen.

2. Lisää seuraavana päivänä kuplivaan juureet mausteet, loppu hiiva vesitilkkaan liuotettuna ja jauhot. Alusta taikina kiinteäksi. Annan taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta koosta riippuen 5-8 limppua, kohota liinan alla. Pistele ja paista 180 asteessa noin tunnin ajan. Sivele leipiä kypsymisen loppupuolella oluella, kaljalla tai siirappivedellä.

Omia havaintoja leipomisesta: paistoaika pitää aika hyvin paikkansa, mutta parhaiten kypsyyden pystyy toteamaan koputtamalla leipää pohjasta: kypsän leivän pohja kumisee. Paistaminen on onnistunut hyvin myös niin, että tavallisessa uunissa on pari limppua ja kiertoilmauunissa neljä leipää kerrallaan. Tämän vuoden limppuihin taisi tulla ihan pikkuisen liikaa jauhoja, koska ne halkeilivat. Maku on kuitenkin kohdallaan.

Pari viikkoa sitten pääsin muuten ensimmäistä kertaa rypyttämään tattarijauhotaikinasta tehtyjä karjalanpiirakoita, joista tuli aivan uskomattoman hyviä. Niitäkin on huomenna joulupöydässämme, sillä miniä laittoi osan piirakoista pakastimeen ja tuo mukanaan. Gluteenitonta reseptiä en osaa kertoa, sillä olin mukana vain apulaisena, mutta aion kyllä vielä jossain vaiheessa kysyä sen.