torstai 16. heinäkuuta 2015

On syöty ja nautittu, vaikka kirjoittaminen on jäänyt

Vaikka kasvimaallani ei olekaan tapahtunut juuri mitään positiivista, ruokapuolella on tullut vastaan elämyksiä. Niiden ylös kirjaamista ovat haitanneet normaalit kesäkiireet ja sekin, että kannettava tietokoneeni hajosi. Mutta tehdään nyt pikainen yhteenveto.

Löysin vuoden ensimmäiset kantarellit Kalkkisista 10.7. eli vajaa viikko sitten perjantaina. Pieniähän ne vielä olivat ja kuiviakin, sillä jostain syystä ensimmäiset keltavahverot tuntuvat aina kasvavan maantien ojassa tai muussa karussa paikassa. Sen verran sieniä sain, että sain niistä salamin kanssa paistettuina päällystettä leivälle.

Tytär ja miniä tulivat kylään viime sunnuntaina ja toivat mukanaan savolaisen miniän leipoman muikkukukon. Tärkeimmät raaka-aineet olivat Päijänteen muikut ja Vääksyn myllyn ruisjauhot, siis lähes paikallisia herkkuja. Ja kyllä olikin hyvää! Ja tämän sanoo henkilö, joka en ole koskaan ennen innostunut tarjotuista kukoista. Sillä voi olla vaikutusta, että kukko oli edellisenä yönä paistettu, siis aivan tuore. Reseptiä en osaa kertoa, mutta kuulemma rasvaisen ja paksun raitalihan tilalla oli saatavuussyistä pekonia, mikä sekin taisi olla muutos minun makuuni.

Ahomansikoita tuntuu nyt kypsyvän koko ajan, olen kerännyt niitä sekä syötäväksi että vähän säilöttäväksi Kalkkisten huvilan lähettyviltä ja uuden kotimme pihapiiristä Pulkkilanharjulla. Kalkkisissa parhaat apajat tosin näin naapurin pihatien varressa, josta en tietenkään kehdannut napata muuta kuin kuvan - senkin luvan kanssa, kun näin kesänviettäjien istuvan kuistilla.

Kasvimaalla ei juuri ole ilon aiheita, sillä pensaspavut tai tillit eivät ole itäneet ollenkaan ja kaikki muutkin vihannekset ja yrtit tuntuvat kasvan kovin hitaasti. Eilen nappasin maasta ensimmäisen juuri ja syömäkokoisen retiisin. Mutta vielä luotan, että saan omasta maasta edes myöhemmin kesällä ja syksyllä jonkinlaisen sadon nauriita, ruusupapuja, salaattia ja kesäkurpitsoja.


Valmiina ostamani tomaatintaimet voivat vanhassa saunapadassa ihan kohtalaisesti, kypsymässä on jo parikymmentä tomaattia. Samoin yrtit ovat kaikki hengissä ja ovat antaneet makua jo moneen ruokaan. Herukka- ja karviaispensaissa näkyy olevan paljon marjoja kypsymässä, niistä siis saan varmasti satoa.

Ja tänään kävin ensimmäistä kertaa mustikkametsässä, tosin vakituisen kotimme lähellä Pulkkilanharjulla. Uunissa kypsyy kesän ensimmäinen mustikkapiirakka! Ja sain minä taas kantarellejakin ja kesän ensimmäisen männynpunikkitatin. Hyvä päivä siis.