sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Talvivarastot käyttöön NYT!

Moni tuskailee vielä keväällä ja jopa kesällä täysinäisten pakastimien ja kellareiden kanssa. Meillä on kyllä syöty marjoja, sieniä ja muita viime kesän ja syksyn tuotteita syksystä lähtien, mutta silti nyt on aika tyhjentää varastoja oikein urakalla.

Ihan kohta kun alkavat nousta ainakin nokkoset ja raparperit ja monivuotiset yrtit. Puutarhassa huomasin, että timjamit ja mintut siellä jo vihertävät viimeisten lumenrippeiden keskellä. Hyvä juttu, sillä kuivaamani timjamit ovat lopussa.

Marjoja olen nauttinut koko talven paitsi puurojen ja pannukakkujen päällä, myös eräänlaisena terveysruokana eli pirtelönä/smoothiena.

Otan pakastimesta karviaisia ja joko mustikkaa tai mustaherukkaa pari kourallista kannuun, lisäksi palan (pakastettua) inkivääriä. Makeudeksi lisään kokonaisen pienen tai puolikkaan ison banaanin, vähän nesteeksi maustamatonta jogurttia ja sitten surautan kaikki sekaisin sauvasekoittimella.

Joskus sekaan on mennyt myös kuivattua nokkosta, lehtikaalia, salaattia tai muuta vihreää kuten nyt keväämmällä herneenversoja. Ja jos haluaa kuitata pirtelöllä lounaan, voi mukaan lisätä joko Viipurilaisen Kotileipomon Puhtikauraa tai Vääksyn Myllyn kaurahiutaleita.

Eilen söimme punaisia karviaisia ja mustikoita myös hyvin pikaisesti inspiroituna jälkiruokana. Heitin jäiset marjat kuusenkerkkäsiirapin lopun sekaan maustumaan ja tarjosin Camembert-valkohomejuuston kanssa. Upea makuyhdistelmä! Ja kohtahan pääsee taas keittämään myös uutta siirappia.