tiistai 16. tammikuuta 2018

Bliniaika on täällä taas

Meillä paistetaan blinejä monen monta kertaa talvessa. Ruoka on täydellinen laajennetulle perheellemme, jossa on sekä gluteenia välttäviä että kasvissyöjä. Itse letunhan voi tehdä tattarijauhosta täysin gluteenittomaksi ja lisukkeiksi käyvät monenlaiset herkut mädistä sienisalaattiin ja suolakurkusta savukalaan.

Meidän blinitaikinaohjeemme löytyy Viljatuotteen (muutkin tattarijauhot käyvät) tattarijauhopaketin kyljestä: 3 dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä (tai jotain muuta hapanmaitotuotetta) lämmitetään kädenlämpöiseksi, lisätään 15 g hiivaa, 2 dl tattarijauhoa ja 1 tl sokeria. Annetaan taikinan kohota pari tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään. Lisätään ennen paistamista 1 dl kuumaa maitoa, 1 tl suolaa, 1 rkl voisulaa, 1 munankeltuainen ja 1 kovaksi vatkattu valkuainen. 

Usein kyllä teemme saman tien kaksinkertaisen annoksen joko isommalle porukalle tai sitten meidän kahden hengen taloudellemme pariksi päiväksi.

Blinit paistetaan mieluiten korkeareunaisessa blini- tai lettupannussa ja meidän mielestämme tarjoillaan ehdottomasti saman tien lautaselle. Eli jos taikinaa jää, loput letut paistetaan vasta seuraavana päivänä. Ymmärrän toki, että isolle seurueelle blinejä paistetaan etukäteen ja "tuoreutetaan" sitten uunissa valamalla voisulaa päälle. Mutta kyllä siinä maku ja etenkin pinnan rapeus kärsivät.

Lisukkeista perinteisin on keko, jossa on alla punasipulisilppua, päällä mätiä ja smetanaa. Onneksi älysimme ostaa kalastaja Jyrki Hatanpäältä aika monta purkillista muikunmätiä eli mädeistä parasta ennen joulua. Jotain on vielä pakastimessakin.


Sienisalaatti on toinen perinnelisuke, suolakurkut ja juokseva hunaja kolmas, sillikaviaari neljäs. Ja sitten voi tarjota jotain katkaravuista, savukalasta, porosta tai melkein mistä vain tehtyä salaattia/tahnaa, joka sopii blinitaikinan hieman happaman maun kanssa. Viimeksi käytimme blinien kanssa myös Korven Karitsan maksapasteijaa ja punajuurta.

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten blinipannuja ja muita valurautaesineitä voi huoltaa, jos lettu tarttuu kiinni. Tuon käryävän kokemuksen jälkeen olemme ymmärtäneet hoitaa rasvapolton ulkona grillin päällä.