sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Sienipiirakkaa, kuljeskelua ja mietiskelyä

Kovin usein mietimme, mitä viikonloppuna tekisimme. Olemme puolison kanssa molemmat kovia puuhaamaan, joten pelkkä lepäily ei välttämättä tunnu hyvältä suunnitelmalta. Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, ettei vapaapäivinä oikeasti huvittaisi tai jaksaisi tarttua ainakaan mihinkään ennalta suunniteltuun.

Tämä viikonloppu oli omalta kohdaltani vieläpä lyhennetty, sillä olin launtaina Lahdessa opettamassa kirjoittamista koko valoisan ajan. Niinpä mies lähti huvilalle jo aamulla autolla ja kävi hakemassa minut iltapäivällä vähän ennen neljää bussilta Kalkkisten tienhaarasta. Hän sai sitten tehdä verstaassaan puolisalaisia hommia, joiden tuloksia aika ajoin ilmestyy kotiin ja lahjoiksi.

Halusimme syödä yhdessä, joten olin ennalta valmistellut sipulikeiton ja neuvonut hauduttelemaan sitä pitkin päivää. Keittopata olikin ollut puuhellan päällä koko päivän, mutta ilmeisesti hieman sivussa, koska nestettä oli edelleen liikaa eikä maku täysin tiivistynyt. Lopputulos oli sellainen 8½, mikä harmitti enemmän puolisoa kuin minua - minusta on aina ihanaa tulla valmiiseen pöytään. Ja tulipa testattua Suomen juhlavuoden punaviini (Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge), joka on ihan juomakelpoista.

Kun sipulikeittoa jäi, päätin käyttää sakeat osat eli pohjalle jääneen sipulimössön seuraavan päivän sienipiirakkaan. Tai itse asiassa oivallus tuli pettyneeltä puolisolta, joka ei kuitenkaan halua heittää ruokaa hukkaan. Hyvä oivallus olikin, sillä eipä tarvinnut pilkkoa sipuleita erikseen piirakkaan varten eikä juuri maustaakaan, olihan keitossa jo timjamia, sieniliemijauhetta, lipstikkasuolaa, mustapippuria ja vähän viiniäkin.

Sienipiirakkani oli muutenkin helppo malli, tässä ainekset:
Pakasteena ostettu ruis-perunataikina, n. 1 dl haudutettua sipulimössöä + ½ dl lientä, 2 dl kermaa, 2 kananmunaa, n. ½ dl kuivattuja mustatorvisieniä, n. 1 dl kuivattuja herkkutatteja, 1 parsakaali, vajaa 1 dl parmesaaniraastetta (jota minulla on usein pakastimessa, koska raastan kaikki juustonkannikat tarkasti talteen).

Lämmitin sipulikeiton liemen ja mössön ja murustin sekaan kuivatut sienet, jätin jäähtymään. Lisäksin seokseen kerman ja kananmunat, sekoitin tasaiseksi. Levitin valmistaikinan sormin voidellun vuoan pohjalle ja pilkoin parsakaalin nupuiksi taikinan päälle. Kaadoin sieni-sipuli-kerma-munamössön taikinan ja kaalien päälle ja ripottelin juustoraasteen pinnalle. Paistoin uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia. Annoin jäähtyä kymmenisen minuuttia, minä aikana piirakka hyytyi lopullisesti.

Piirakan oheen tein pikaisen hedelmäisen salaatin eli pilkoin yhden päärynän ja persimonin, lisäsin kirsikkatomaatteja ja saksanpähkinöitä ja toin pöytään sinihomejuuston, jota mies mielellään lisää salaattiin.

Nopea ja helppo ruoanlaitto olikin ainoa varsinainen puuha, johon halusin tarttua. Aamupäivällä nautiskelin tunnin verran kylällä kuljeskelusta ja valokuvaamisesta. Iltapäivällä ruoan jälkeen ensin tiskasin (mies tiskasi eilisen ja aamupalan tiskit) ja lueskelin Riitta Jalosen kirjaa Kirkkaus, joka imikin mukaansa. Lepo tekee joskus oikein hyvää!