sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Voitateista tattivoita

Tattisesonki on alkanut, vaikka sitä on Kalkkisten ja Pulkkilanharjun sienipaikoilla saanutkin odottaa tosi pitkään. Kaikki metsästävät ihania herkkutatteja, mutta kyllä muutkin kauniit ja maukkaat tatit kannattaa kerätä talteen.


Eilen ja tänään löysin isot ryppäät voitatteja, joista päätimme tehdä tattivoita. Kysymyksessä on siis tateilla maustettu voi, joka on meillä saanut suuren suosion rapukesteillä paahtoleipien päällä. Sitä voi tehdä mistä tateista tahansa. Viimeksi vuosi sitten käytimme kangastatteja, joita oli hurjan paljon. Nyt nousee tarjolla voitatteja.

Voitateista kannattaa poistaa limainen ja roskia keräävä pintakelmu ja rengas, jolloin sisältä paljastuu kauniin keltainen malto. Näin syntyvä voikin pysyy kauniin vaaleana. Mutta jos tumma väri ei haittaa, vähempikin perkaaminen riittää ja myös tummuvat tattilajit käyvät.

Tattivoihin tarvitaan suunnilleen tällaiset ainekset: ½ kg perattuja tatteja, 1 mieto sipuli tai paksu valkosipulinkynsi silputtuna, 250 g voita, 1 rkl balsamicoa tai muuta hyvää viinietikkaa, tuoreita yrttejä kuten timjamia, suolaa.

Perkaa, pieni ja paista tateista nesteet pois pannulla. Lisää 50 g voita ja sipulisilppu, paista kunnes sipuli pehmenee. Mausta etikalla, yrteillä ja suolalla, anna makujen tasoittua hetki. Lisää lämpimään tattiseokseen blenderissä tai vastaavassa laitteessa loppu voi, sekoita tahnaksi. Anna jäähtyä jääkaapissa ja pakasta ylimääräinen voi.

Tattivoi säilyy jääkaapissa noin viikon, joten osa annoksesta tosiaan kannattaa pakastaa pieninä kerta-annoksina. Pakastettu voi säilyy joitain kuukausia. Maustevoi juhlistaa monia muitakin ruokia kuin rapukestien paahtoleipiä, esimerkiksi grillivihannesten, -kalan ja -pihvien päälle se sopii erinoimaisesti. Ja saahan sitä levittää ihan tavalliselle välipalavoileivällekin!

Tänään minulla oli ilo päästä Kalkkisissa Natura-alueen metsäretkelle kylässä asuvan ystäväni kanssa. Olipa elämys! Ainoa kurjuus ovat hirvikärpäset, joita todella tänä vuonna riittää. Mutta eivät ne estä menemästä metsään, vähän vain saavat miettimään vaatetusta.