torstai 4. elokuuta 2016

Sadonkorjuuta

Varsinainen kesälomani on ohi, valitettavasti taas kerran keskellä parasta sadonkorjuuaikaa. Asiakkaiden toiveita on kuunneltava ja ryhdyttävä töihin, kun niitä on. Onneksi itsensätyöllistäjä sentään saa päättää lähteä huvilalle keräämään marjoja muutamaksi tunniksi, kun aikataulu sallii.

Keräsin tänään mm. ison ämpärillisen karviaisia käytettäväksi mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla - sellaisenaan. Näin marja-aikaan napsin marjoja suuhuni pitkin päivää. Tosin pensaissa piti olla tarkkana, sillä karviaisapajilla olivat myös ampiaiset, jotka ovat olleet ilmeisen äkäisiä tänä kesänä. Monessa marjassa olikin leuan jäljet.

Talvella otan välillä desin tai pari karviaisia pakastimesta ja joko syön huurteisina tai pyöräytän marjoista muodikkaan smoothien. Viime talvena pirtelössä oli marjojen lisäksi usein jogurttia, kaurahiutaleita tai -leseitä, kuivattua nokkosta ja tilanteen mukaan esim. banaania, hunajaa, inkivääriä jne. antamassa makua. Ensi talvikaudella taidan useimmiten lisätä sekaan Viipurilaisen kotileipomon Puhtikauraa, jota nytkin olen syönyt viilin ja tuoreiden marjojen kanssa.

Kävimme vaihteeksi taas Pihamaalla kahvilla ja ostoksilla, tavoitteena grillata illalla kylään tulevan ystävän kanssa. No, sade taisi pilata ne suunnitelmat, mutta ei se mitään. Ostamastani jättikokoisesta lehtikaalista saa hyvän kastikkeen tuorepastalle, jonka äsken valmistin. Lehtikaalista on viime vuosina käytetty paljon, joten en nyt kirjoita tähän mitään reseptiä. Katsotaan ensin, miten illallinen onnistuu.

Omastakin puutarhasta tarttui mukaan kaikenlaista, mm. kesäkurpitsaa ja yrttejä. Nostinpa ensimmäiset perunatkin, jotka tietenkin pitäisi syödä nyt tuoreina. Ehkäpä avaan yhden itse tehdyistä ahvensäilykkeitä (kalat on otettu katiskalla suoraan Päijänteestä) ja keitän perunat sen oheen alkuruoaksi. Tai sitten luotan, että perunat ovat hyviä vielä huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti