torstai 25. toukokuuta 2017

Marinoidut voikukannuput

Moni käyttää juuri nyt energiaa voikukkien kitkemiseen puutarhoistaan. Minä "taistelen" niitä vastaan toisin eli kerään aukemattomia nuppuja talteen. Etikassa, sokerissa ja suolassa marinoituina nuput nimittäin maistuvat paremmalta kuin kaprikset.

Kodin Kuvalehden jutussa on parikin reseptiä, joita voi seurata, kun haluaa säilöä nuput tulevaa käyttöä varten. Tein eilen pikaisen salaatinlisukkeen nupuista ja sekin onnistui loistavasti.

Laitoin 3 dl nuppuja kiehumaan 2-3 minuutiksi liemeen, jossa oli 1 dl väkiviinaetikkaa, 1 dl vettä ja 2 tl suolaa. Valutin keittämisen jälkeen ja kääntelin nuput vielä liemessä, jossa oli 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl juoksevaa hunajaa.


Jos pitää kapriksista, pitää varmasti näistäkin! Liika kitkeryys häviää keitettäessä ja jalostuu vielä hunajan ansiosta. Hieno lisuke vaikkapa kalaruoille ja sopii tosiaan salaattiinkin antamaan potkua. Ja jos valmistaa huolella kunnon säilykkeen, toimivat vielä kuukausia myöhemminkin. Viime vuonna taisimme syödä viimeisen voikukannuppupurkillisen jouluna.

Voikukissa on käsittääkseni vaikka mitä terveellisiä ainesosia, ja kukan lehtiähän suositellaan myös salaatiksi. Vielä en ole löytänyt sellaisia lehtiä, joiden maun olisin kelpuuttanut salaatin joukkoon. Sen sijaan lehtiä voisi kokeilla rucolan tapaan vaikkapa pizzan päällä.

Kestän kyllä voikukkia muutenkin puutarhassa, vaikka en niitä viljelylaatikkoihin haluakaan. Ne keräävät kukkiinsa paljon kimalaisia ja muita pölyttäjiä, joita totisesti tarvitaan myös marjapensaissa, hedelmäpuissa ja vaikkapa kesäkurpitsan kukissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti