tiistai 10. lokakuuta 2017

Viimeiset kesäkurpitsat kääryleiksi


Sadonkorjuukuva on otettu syyskuun alussa.
Ohhoh, onpa syksy kulunut nopeasti! Pääosin töissä ja kaikki vapaa-ajat tietenkin sienimetsässä. Tänä aivan hurjana sienisyksynä olenkin päässyt maistamaan monta uutta lajia, jotka ennen olen päässyt bongaamaan vain kuvista. Toivottavasti pian ehdin blogata niistä.

Mutta sitä ennen vinkkaan ihanasta alkuruoasta, joka valmistuu kauden viimeisistä kesäkurpitsoista. Näitä tarvitset: suoria kesäkurpitsoita eli zucchineita, parmesaanijuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä.

Leikkaa kesäkurpitsoista pitkittäin ohuita siivuja joko juustohöylällä tai keittiöammattilaisten käyttämällä mandoliinillä.

Pehmennä siivuja hetken joko mikroaaltouunissa, höyryssä tai uunissa, älä paista. Voit myös puristaa sitruunaa tai limeä päälle.

Aseta yksi iso siivu tai pari limittäin laudalle, laita toiseen päähän pieni tankomainen siivu juustoa poikittain ja öljyinen tomaatti pitkittäin. Rullaa ja kiinnitä cocktail-tikulla.  Halutessasi voit ennen uuniin laittoa ripotella kääryleiden päälle joko korppujauhoa tai parmesaaniraastetta.

Muita mausteita kääryle ei kaipaa, toki voit lisätä kääryleen sisään joitain viimeisiä tuoreyrttejä puutarhasta. Paista uunissa (200 astetta) 10-15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja raaka-aineet saaneet makua toisistaan.

Voi tarjoilla kääryleet joko hieman jäähtyneinä tai jääkaappikylminä. Testattu on, että molemmat toimivat.

Kerron vielä, että alkuperäisreseptissä (jonka opin Lahden Finlandia-Italia-ryhmän ruokaillassa) tomaattien sijasta käytettiin ohutta speckiä eli pohjoisitalialaista savukinkkua. Minun makuuni yhdistelmä oli hieman turhan suolainen, lisäksi välttelen sianlihaa. Mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla myös tätä, jos kinkku on omaan makuun.

4 kommenttia:

 1. Ei ollut tänä kesänä pelkoa kesäkurpitsojen ylituotannosta, mutta sieniä on sitäkin enemmän täällä Asikkalan itälaidalla.
  Leppärouskuista tein kesän maultaan parhaan munakkaan.

  VastaaPoista
 2. Ei meilläkään ollut ylituotantoa, mutta johonkin ne kurpitsat kannattaa käyttää vielä tuoreeltaan. Viikonloppuna raastoin osan kantarellikeittoa saostamaan. Leppärouskuja on tosiaan löytynyt paljon, jopa toukattomia!

  VastaaPoista
 3. Leppärouskuja on ollut ilahduttavan runsaasti tänävuona . Haaparouskujakin löytyi suolattavaksi ;)

  VastaaPoista
 4. Todella paljon olen kerännyt erilaisia rouskuja, myös sikuria ja kangaspalsamia, nokirouskua ja keltarouskua, jotka kaikki voi leppärouskun tavoin paistaa pannulla. Viimeksi tänään. Ja Pulkkilanharjulla taas on ollut hurjan paljon karvarouskuja, joista tykkään paljon suolasieninä. Kangasrouskua myös, niistä pienimmistä teen etikkasieniä.

  VastaaPoista