perjantai 1. joulukuuta 2017

Kalenteriluukku 1, korvasieni

Korvasieni ei ole ainoa keväällä kasvava sienilaji, mutta varmasti tunnetuin. Osa pelkää ja hyljeksii myrkyllistä herkkua, jonka käsittelyssä pitääkin olla huolellinen. Esimerkiksi Ruotsissa korvasienen myynti on nykyään kielletty.

Kuulun siihen ihmisryhmään, joka kerää ja syö korvasientä juuri niin paljon kuin löytää. Tai ainakaan vielä koskaan en ole löytänyt sitä niin paljon, että olisi suositusten vuoksi pitänyt rajoittaa.

Jos joku vielä muistaa, kevät oli sekä kuiva että kylmä. Niinpä korvasieniä sai odottaa varsin pitkään, toukokuun loppupuolelle asti. Jouduin myös etsimään Kalkkisista uudet hakkuuaukot, sillä kahden edellisen vuoden paikka oli heinittynyt. Ja pieniäkin olivat!

Kerroin kevään ensimmäisestä korvasieniretkestä 21.5. Vielä vajaata viikkoa myöhemmin, 27.5. keräsin sieniä sen verran, että sain niitä myös kuivumaan.

Ja tässä vielä korvasienen käsittelyohjeet! Keitä tuoreet sienet väljässä vedessä kaksi kertaa vähintään viisi minuuttia kerrallaan, heitä keitinvesi molemmalla kerralla pois.

Käsitellyistä sienistä voi tehdä esimerkiksi ihanaa muhennosta tai keittoa. Rasva eli käytännössä kerma, voi tai öljy, nostaa maun parhaiten esiin.

Jos kuivatat sienet, ne pitää ennen ruoaksi valmistamista keittää kaksi kertaa kuten tuoreetkin. Kuivattamista ei suositella asuintiloissa, sillä haihtuvat huurut voivat aiheuttaa päänsärkyä ja muita lieviä myrkytysoireita. Kuivatut sienet säilyvät vuosikausia ja säilyttävät hyvin vahvan makunsa, jos ne säilytetään oikein eli kuivassa paikassa suljettuina esimerkiksi lasipurkkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti