sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Kalenteriluukku 3, kantarelli eli keltavahvero

Kantarelli on ehkä ainoa sieni, jonka suunnilleen jokainen tuntee. Kauniin keltainen ja johteinen sieni on omansa näköinen ja loistaa maastossa hyvin etenkin ennen syksyn keltaisia lehtiä. Ja tänä vuonna kantarelleja todella tuli, ainakin minun vakiopaikoillani Kalkkisissa ja Pulkkilanharjulla!

Kausikin on pitkä, keräsin sieniä heinäkuun alusta lähtien ja vielä 28.11. Jos lumi ei pysy, itiöemiä voi jolulukuussa yhä nousta, ainakin suojaavan sammalen sisällä.

Jännittävää muuten, miten monenlaisista paikoista olen keltavahveroa löytänyt: hiekkaiselta pihalta, mäntymetsän reunasta karikkeen seasta, heinikosta ja sekametsästä sammaleen seasta.

Kantarelli ei ole meidän keittiömme suosikki, sillä sen paremmin aikuiset tyttäret kuin minä emme kunnolla kestä niiden sisältämiä sokereita - vatsa siis tulee kipeäksi. Joskus otan pari pientä etikkakantarellia muun ruoan oheen tai maistan rippusen puolison tekemää todella hyvää kantarellisienisalaattia. Ja myös grillattuna pystyin syömään muutaman pienen kantarellinpalan muiden kesäruokien lisukkeena.

Kaikki keltavahverot kuitenkin kerään, sillä aina ne kelpaavat vähintään lahjaksi. Alkukaudesta veinkin muutaman litran tuttaville, jotka eivät vielä olleet ehtineet sienimetsään. Ja ovathan ne niin kauniita! Elokuussa muuten tein kesäjuhlien tuliaiseksi erinomaista peruna-kantarelli-paistosta.

Vielä vinkki sinulle, joka olet säilönyt kantarellia pakastimeen: laita jäiset sienet suoraan kuumalle pannulle paistumaan, älä sulata niitä ensin jääkaapissa. Sulaessaan sienet sitkistyvät ja kitkeröityvät. 


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kalenterista! Sienten kiehtovan ja herkullisen maailman vasta pari vuotta sitten löytäneenä, kaikki sienitietous on herkkua. Tuntuu ihan joululahjalta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitoksista! Olen todella iloinen siitä, että sienet kiinnostavat yhä useampia.

    VastaaPoista